dijous, 22 de juny del 2023

061-Bauma de La Mezquita

El nom es bastant xocant, pot significar un adob de un temple oriental mahometà. Constituïda per una gran penya i un gran call lateral  entre altres muralles roqueres. La penya principal esta foradada per sota , com un túnel natural. Formant una cova de bon format, plena de restes de parets que certifiquen la seva utilització. Val la pena visitar la perquè te un accés fàcil. Aquestes balmes aixoplugaren  els primitius troglodites i marxant els segles  els habitants decidiren  construir hi una casa de debò, probable els segles XI  XII, quan tots aquests verals estaven atapeïts de masies.

Al costat podem visitar les restes de la masia de la Clota encara amb alguna petita paret amb peu encara que molt tapades pel bosc i la brolla.

La antiga masia de la Mezquita  successora de les remotes balmes. En queden algunes ruïnes en el bosc de sobre la carena, en línia recta dels roquetams.    (Extret del llibre de Quirze Parès).

Es tracta d’una bauma molt curiosa amb restes ben patents de que va ser habitada. En mig d’un terreny relativament plà es troben diverses roques de grans dimensions. Sota de la mes gran hi ha la bauma de la Mezquita. L’entrada principal de la bauma es troba al costat de ponent on es poden observar encara restes del que serien les parets exteriors de l’habitacle. La balma continua sota la gran roca i surt a l’exterior per la part oposada al’entrada. Al costat de l’entrada posterior de la balma hi ha un call roquer molt simpàtic  que ens permet endinsar-nos pel caos de roques i fins i tot poder pujar-ne una. Segurament la bauma de la Mezquita va ser l’habitatge primigeni de la casa de la Clota. L’accés  és senzill  però a causa de l’espesa vegetació  no es veuen les roques fins a tenir-les a pocs metres . Per arribar-hi s’ha de prendre el camí vell del Noguer a Sant Miquel de Serrerols . Seguint-lo s’arriba a un pas estret entre dues roques on antigament hi havia una portella. Passant  la porteta ens endinsarem al bosc, vorejant la roca de l’esquerra del camí a uns cent metres trobarem les restes  del que va ser la casa de la Clota. A uns 25 metres direcció  Sant Miquel es troba la bauma de la Mezquita oculta per les alsines.    (extret de la revista Els Cingles del Collsacabra)



Estrets
sortida de darrera

Davant

Paret antics camps de conrreu

ruines masia la Clota

Roca enclastada



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Campionat de promociò de Rallyes Zanini Racung

Rallye de L'Esquirol https://www.youtube.com/watch?v=XM-cdRCUKIk&t=15s