diumenge, 28 de febrer del 2021

Límits del Collsacabra

                     
                       
                         Text extret del llibre El Collsacabra en homenatge a Quirze Parés i Ganyet.



 

B17-Balma del Bolet de Toia

 Petita balma situada al costat de la pedra del Bolet de Toia, prop del cim de Toia, a tocar del coll de Condreu. Hi podem excedir per la carretera comarcal de la Devesa  al coll de Condreu, passat el km 36 i un revolt d'esquerres veiem l'entrada al salt dels Escaions ben marcada amb una balla i un rètol, Un camí s'enfila amunt fins a una estació meteorològica . a partir d'aqui hem de estar atents a un sender a ma esquerra marcat amb una fita que ens porta directament al bolet que ja tenim visible des de abaix.i al costat i trobarem la baume. 


( Ens la trobem fent la ruta 46-Coll de Condreu, Roques Encantades, Bolet de Troia )

46-Coll de Condreu, Roques Encantades, Bolet de Toia

  •  Inici          Coll de Condreu            
  • Itinerari     circular       
  • Desnivell    356m.        
  • Horari        3,30h.       
  • Dificultat    -F-     

 

Al coll de Condreu enfilem el sender de la Salut que puja a la masia de Armadans, pel cami trobem varis plafons que ens expliquen llegendes de la zona. Armadans ens deixa encantats amb els seus prats I les vistes,
passada una portella el cami amb marques groges segueix per la fageda direcció nord fins a les roques Encantades. Curioses roques que formen un geroglific ple de passos que s'enfilen amunt I avall.
Seguim de nou el cami direcció a la Salut rodejant un camp de propietat privada fins arribar al pal indicador que deixem el cami a la Salut I a ma esquerra per prats arribem a la bassa de la Jaça.
Tenim a l esquerra tot el rato la propietat privada de la Jaça fins creuar la Riera ja a la part baixa, no tardem a topant se amb la carretera de Olot. LLoc molt curios perquè estem en plena ruta de tir amb arc amb diferents animalets de foam. 
Iniciem una nova ruta ara pel costat de la Riera entre rouredes I fagedes fins i tot en un moment donat la ruta trepitja la carretera durant un parell de revolts per endinsant se de nou al bosc. Veiem una balla amb el retol de propietat privada I alla mateix abans d enfilar el cami I tenim el salt d aigua dels Esqueirons. en pujada pel cami ara ampla no tardem a trobar l estació meteorològica, cami amunt hem d anar amb molt de compte en no passant se un trencant a ma esquerra marcat amb una fita que si mirem amunt veurem una gran roca, aquest petit sender ens enfila a la carena de la muntanya , a la roca del Bolet de Toia, a una petita balma I al cim de Toia, cim sense gaire importància.

 Nomes ens cal baixar per la carena nord est a la pista d Armadans I de nou al coll de Condreu.
                                                27-02-2021

dimarts, 16 de febrer del 2021

44-Santuari de Cabrera pel camí de la Baga

  •  Inici                Coll de Cal Vidrier          
  • Itinerari          Circular
  • Punts d’aigua  adalt al santuari
  • Desnivell          380m.  
  • Horari              2,15h.   
  • Dificultat         -F-    

 Ctra. a Cantonigròs km. 22,600 Pont de les Perxes, 3kms. Sant Julià seguim uns 100 mts mes fins el coll de Cal Vidrier


.

Ens enfilem a ma dreta per camí evident ben senyalitzat i seguim les senyals grogues,( 10' ) ens trobem el primer pas delicat Peró no difícil, pugem per un pas estret de roca amb l'ajut d'un cable de seguretat.( 5' trencant ) a la dreta deixem el camí de la Serrica que farem de tornada, ara seguim a l'esquerra (senyals grogues) entrem a la part obaga, resseguim tota la muntanya per camí humit Peró la pendent es suau i de molt bon fer, ( 45' trencant ) a la dreta deixem el camí directe al Pla del Prat , continuem recte ( senyals grogues ) som a la vertent nord i el sol ens acompanya, continuem resseguint la muntanya per camí ben marcat, cal anar en compte al passar algun rec d'aigua sec amb la terra un xic esllavissada. (1h.10') Veiem davant nostre el Santuari de Cabrera ( 1h.15' ) deixem a la dreta el montacargues i el camí de les Marrades, arribem a l'aparcament a l'esquerra veiem el puig dels Llops, i mes lluny el puig de la Bastida. ( 1h.20' ) Les escales, pugem directament al Santuari i al cim ( 1h.35' )
Iniciem el camí de tornada pel pas de l'Osca, esta molt ben equipat amb una barana i un passamà de ferro per salva la part mes estreta. Abans hem deixat a la dreta el trencant del camí de la Faja i per sobre L'Osca deixem un altre camí a la dreta sense marcar.( 1h.45' ) Font de L’Osca i Pla del Prat.
(1h.50') deixem a la dreta el camí del Pedró, nosaltres seguim a ma esquerra en forta baixada seguin senyals vermelles.( 2h.05' ) Arribem a una pendent de roca equipada amb un parell de graons de ferro que ens faciliten el pas i de seguida sortim al primer trencant que hem passat de pujada i retornem al coll de Cal Vidrier ( 2h.15').

B16-Les Roques Encantades


Inici 
Coll de Condreu
Itinerari Per sender ben marcat
Desnivell 200 mts.
Horari al Santuari de La Salut 1h.
dificultat -FF- Fàcil i familiar

Un bosc encantat, màgic i de llegenda, perfecte per anar-hi amb nens, a cavall entre les comarques d’ Osona i la Garrotxa. Sortida curta i agradable per a tota la famlia y durant tot l’any. Segur que quant descobriu aquest petit racó voldreu anar-hi a cada estació de l’any. Durant el camí descorim plafons informatius amb les llegendes de la zona Deixeu-vos portar per l’encís del paisatge.
Seguint la carretera de Rupit a Olot, al Coll de Condreu, on hi ha el trencant al Santuari del Far , deixem el cotxe a l’aparcament , i just al davant, a l’altra costat de la carretera, hi ha un indicador que ens guia a le Roques Encantades. El camí es fácil i en uns 25’ ens hi portarà.
Si voleu podeu seguir pel mateix camí ben senyalitzat en uns 25’ més fins al Santuari de la Salut i només us caldrà desfer tot el camí per tornar al cotxe.
27-11-2009

divendres, 12 de febrer del 2021

43-La Faja,casa Racons,coll de Siò,p.Aiats.Cabrera

  •  Inici                Cruilla a la Faja             
  • Itinerari          Circular
  • Punts d’aigua adalt a Cabrera
  • Desnivell          444m.      
  • Horari              3h. aprox.          
  • Dificultat          -F-     

A la pista que puja a Cabrera deixem el cotxe al trencant de la casa de la Faja. Comencem a caminar seguint la pista a Cabrera fins arribar al trencant de la Casanova dels Racons que seguim a ma esquerra, passem la casa i sense deixar la pista ens trobem al coll de Siò, sota el puig de la Bastida, 

Continuem per la pista ara planejant fins arribar al caminet  que trobem a ma dreta marcat amb una fita, a l'alçada del que fou cal Sant Crist, el sender s’enfila en forta pujada fins al coll de la Bastida, sota el puig que deixem a la dreta, ens seguim enfilant muntanya amunt per bon camí fins al capdamunt a la cinglera del pla d’Aiats. Després d’admirar el paissatge, iniciem el descens per l’únic camí que ressegueix la carena i baixa al coll d’Aiats, cruïlla de camins, tenim varies opcions però seguim pel camí de l’esquerra que passa pel coll de Bram i el collet de Cabrera sota les escales. Escales amunt i tenim l’ermita de Cabrera, un lloc preciós molt concorregut de bons paisatges i bar per refrescant-se.

Ens arribem al vèrtex geodèsic amb la taula de orientació i només baixant una mica, abans de travessa el famós pas de l’Osca i trobem el trencant del camí que baixa a la Faja, cal anar molt en compte perquè es molt dret i relliscós, sense deixar-lo arribem de nou al punt de inici.

TRACK                                                                      Gener 2021

dijous, 11 de febrer del 2021

42- Volta pels Voltants de L’Esquirol

   

                                        Salt de la Barra de Ferro

Inici            L’Esquirol
Itinerari      Circular
Desnivell    383m.
Horari          4h. amb parades
Dificultat      -F-
Des de L’Esquirol 693m.  al  carrer Sant Bartomeu  davant el bar Snack.  Enfilant  el carrer major i el call de Can Xalofa  , sortim del poble pels quatre camins creuant la carretera a Cantonigròs , seguim recte pel camí que puja suaument i  després de rodejar els camps  arribem al primer trencant  que trobem a mà esquerra , una curta pujada ens situa als peus de Puig Saguardia. Deixem a la dreta el camí al cim i després de fer un cop d’ull a les envistes de LÈsquirol seguim per la carena  fins arribar a un camí que baixa  a ma dreta , es important quan passem per una portella de filat per bestiar tancar-la.  Per camí evident ens plantem a peus del cim de la muntanya de Barres  que hi arribarem en pocs minuts 792m., bon lloc per recuperar forces. Sota nostre seguirem per la pista que deixa a la dreta la Masia de Carboneres i després de fer uns metres per la carretera  arribem a la senyorial  Masia de la Bertrana, la antigua ermita de Santa Maria ens dona la benvinguda. Sortim de la Masia  visitant la font  mig abandonada que deixem a l’esquerra,  hem de passar un tros  curt ple de fang però que només es aquí ,  per camí més ombrívol entre boscos i obagues arribem a la Barra de Ferro. Un dels Penya-segats més espectaculars de la riera de la Gorga.
A ma esquerra tornem per on hem vingut  però ara seguim pel camí que s’enfila a la dreta  resseguint la cinglera,  deixem a l’esquerra el camí del Padró , mes endavant a la dreta passem el camí que baixa al pont del Molí de la Bertrana. Arribem a l’Afrau del Teixidor, una petita esplanada  amb el camp de tir, el camí fa un revolt molt tancat a l’esquerra deixant un altre que puja al poble.  Seguint la nostra ruta  més avall abans de tornar a pujar de nou,  ens trobem la petita font de la Senallada que ens hi podem refrescar, no tardem en arribar a la Font de L’Escudella, molt popular sobretot per les tornabodes de festa major. De nou deixem a l’esquerra  un trencant que puja al poble i planejant  aprofitem per descobrir nous racons  fins arribar a una escala de fusta que ens enfila al cementiri però no entrarem al poble i seguirem a la dreta pel camí que baixa al carrer del Pont , arribarem a la gorga que travessarem sense problema i al  Pont del carrer del Pont , creuant pel mateix pont o anant a buscar la carretera entrarem al poble  per la Masia del Parai, l’antic Hostal de LÈsquirol, pel carrer major tornarem de nou al punt d’inici.



dimecres, 10 de febrer del 2021

41-L'Esquirol, La Foradada ( Sortides pel Collsacabra)

Inici            L'Esquirol
Itinerari     circular
Desnivell    375m
Horari        4h.total
dificultat     -F-
quilòmetres 9,300
                                Sortida feta amb les sortides al Collsacabra (CEE)

Des de L'Esquirol (693m.) passant pel pont de les Gorgues i seguint pel carrer del pont, sortim a la carretera de Tavertet, girem a l'esquerra i a uns 100 metres a la dreta trobem el camí que porta a la masia del Campàs on també a la dreta prenem un camí idíl·lic que passa pel costat de les Fontiques ,
ressegueix el cingle i condueix a la Foradada, roca i salt d'aigua de gran bellesa on arribem amb una desviació a l'esquerra després de deu minuts. El camí cap a llevant ens porta al poble de Cantonigrós, arribem al camp de futbol i girem a la dreta cap al centre.
Tot i que no i ha un centre massa definit, aquest seria el punt central, si mirem amunt al carrer major, veurem l'església  parroquial de Sant Roc. Podem anar a visirar-la tot i que el nostre camí continua carrer avall. Aviat arribarem a una bifurcació, prenen el carrer de la dreta. Passem pel costat d'uns prats durant uns anys s'hi va celebrar el festival internacional de Musica de Cantonigrós, el carrer s'acaba i continuem pel camí de terra sortint del poble per l'antic camí Ral de Vic-Olot, molt ben marcat, anem seguint el camí principal que sembla bifurcar-se varies vegades, però totes desemboquen al mateix lloc. A l'últim quilòmetre abans de arribar a L'Esquirol, trobem a la nostra esquerra el Dolmen de Puigsespedres ,
un sepulcre megalític situat a 765m. al cim del turo de Puigsespedres . Es tracta de un Dolmen de galeria coberta, força malmesa, excavat el 1920.

Arribats al Raval de L'Esquirol dalt del tot del carrer del pont anem a la dreta per travessar la carretera de Tavertet, desfem el camí fet abans pel poble fins al punt d'inici.
                                                                                                                Febrer 2019                    


RO7-Avet de Sant Julià

 

               (  Sequoiadendron Giganteum)

Avet centenari situat darrera mateix de la masia del Prat al bell mig del prat d'herba.
Calen varies persones per abraçar-lo
 Les seves branques son gegantesques.

40-Rupit-Puig de la Batalla-Salt del Sallent--Salt del Molí-Rupit

  • Inici         :   Aparcament entrada poble 
  • Itinerari  :   circular per llevant   
  • Desnivell  :  150m.   
  • Horari      :   2,30h. aprox.    
  • Dificultat  ;   -F-  (al puig de la Batalla, no apte per nens)  


Una caminada per visitar un dels millors miradors del Collsacabra.
Deixem el cotxe al aparcament públic a la entrada del poble i sortim de Rupit pujant el primer carrer a l’esquerra que s’enfila a la part més alta del poble direcció a la masia de Can Cames 0.20´min que deixem a la dreta, 

el caminet segueix fins el coll que tenim davant nostre Estem sobre la cinglera, a la nostra esquerra imponent s’aixeca el puig de la Batalla, seguim direcció al puig pel camí que s’enfila fins un collet, una petita grimpada i assolim el cim.0,20´min.

val la pena per les vistes que hi ha. !  Molt de compte !  el cim és molt aeri i perillós sense cap mena de barana, si ens atrevim baixar a la part més oriental del cim, a la mateixa punta i trobem una mena de seient  de pedra natural amb una petita cadena per assegurant-se .i gaudir plenament del paissatge

Anem a retrobar  el petit coll que baixem ara en direcció  llevant per un curt i  antic corriol molt fresat, a la part final ens cal salvar una roca de mig metre, continuem ara a mà esquerra per un camí més ampla, 

uns 100 metres més avall  a mà dreta  trobem ben senyalitzada la pista que bé de la Casassa,15´min.. baixem sense pèrdua per sota el puig a la solana de Pujolràs 15´min.

i els cingles de la Casadevall que seguim fins al salt del Sallent.15´min.


Sense creuar el riu, un camí ressegueix la seva bora que passant per al Salt del Molí i la font de la Pomereda,

 ens deixa de nou al poble de Rupit en 30´min.. 
desembre-2014
  

B13,14,15-Roques i Balmes de la Corbera

 


Des del km 6,730 de la carretera BV-5207, on comença la pista que porta al Noguer, agafarem un camí que surt uns 30 m abans, que va planejant, paral·lel a la carretera. Al cap de poc més de 100 m el camí guanya alçada i de seguida arribem a la balma de la Corbera Vella. Seguim a la dreta per visitar les altres balmes, de retorn a la Corbera Vella continuem ara per l’esquerra on seguint arran de roques podem visitar més balmes o la cova de l’Emparrossana i pujar al cim de les Roques per la primera canal al cim d’una roca  o per la següent seguint les fites pel mig de l’arboleda a la resta de les Roques.  

La Corbera Vella


Vivendes troglodítiques, amb restes de parets. Hi havia viscut gent pagesa. Estan sota de la punta roquera dels cingles de la Corbera.

Si seguim per la dreta, aviat arribarem a la balma de la Visera, cavitat ben visible des de la carretera.

Balma de la "Visera"


Cavitats dins d'una penya, ben visible des de la carretera de Tavertet a l'indret de la Corbera Vella, i que té una gran visera sortint, i retallada com si es tractés d'un quepis militar. No ha estat mai habitada, però és molt espectacular.

Balmes de les Roques de la Corbera

Resseguint la base del cingle, trobem dues petites balmes que no estan catalogades i que anomenem balmes núm. 1 i 2 de les Roques de la Corbera.

dimarts, 9 de febrer del 2021

B12-Balma de les Corts-Molí Bernat

 A la piscina municipal a la sortida del poble, allà mateix veiem el primer cartell indicador,


 el camí  molt fresat no te pèrdua, la baixada és molt,  molt dreta i perillosa per la seva gran pendent, (impracticable en dies de pluja)

 sense presses  arribats a la part baixa de seguida som a la balma de les Corts, exactament sota el salt del Molí Bernat, a l’aiguabarreig entre el torrent de Gorgàs i el Sot de Balà, espectacular quan les pluges omplen la riera. 

 El camí ara molt més de bon fer  segueix per la besant de l’altre costat. 

El primer que ens trobem es la antiga casa del Molí Bernat en ruïnes, 

dintre es poden veure al terra dues de les moles.

 Pujant relaxadament per camí rocós 

arribem al pont medieval del Molì Bernat al antic camí Ral de Tavertet a L’Esquirol sobre la riera de Tavertet.   Ja seguint el camí arribem a Tavertet per la depuradora. 

26-4-2015

39-Tavertet-Balma de les Corts-Molí Bernat

  •  Inici          Tavertet  
  • Itinerari    circular
  • Desnivell   180m.
  • Horari       1,30h.
  • dificultat   -F- Fàcil

Excursió circular amb inici i final al poble de Tavertet.

Sortim davant de l’església i anem a buscar la piscina municipal a la sortida del poble, allà mateix veiem el primer cartell indicador,

 el camí  molt fresat no te pèrdua, la baixada és molt,  molt dreta i perillosa per la seva gran pendent, (impracticable en dies de pluja)

 sense presses  arribats a la part baixa de seguida som a la balma de les Corts, exactament sota el salt del Molí Bernat, a l’aiguabarreig entre el torrent de Gorgàs i el Sot de Balà, espectacular quan les pluges omplen la riera. 

 El camí ara molt més de bon fer  segueix per la besant de l’altre costat. 

El primer que ens trobem es la antiga casa del Molí Bernat en ruïnes, 

dintre es poden veure al terra dues de les moles.

 Pujant relaxadament per camí rocós 

arribem al pont medieval del Molì Bernat al antic camí Ral de Tavertet a L’Esquirol sobre la riera de Tavertet. 

Ja seguint el camí arribem a Tavertet per la depuradora. Es interessant abans de tornar al punt d’inici fer un passeig per sobre la cinglera amb vistes al pantà de Sau. Allà també i tenim senyalitzat una ruta per la faja de la cinglera. 
26-4-2015

Cova sota el Serrat de Santa Cilia a la canal

  Tot i que te una gran entrada, la primera part es de poca fondària. Mes endins trobem una petita entrada on s'endint-se mes. Al bell m...